Kupavár

Szent László királynak köszönhetjük, hogy az általa alapított (1091) - romjaiban is lenyűgöző - bencés apátság fénykorában a francia - magyar kultúra páratlan ötvözete lehetett. A király a franciaországi Saint-Gilles-i apátság szerzeteseit hívta ide.
1972-ben kezdték meg az apátság régészeti feltárását. A munkák közel két évtizedig tartottak. Az alapítás 900. évfordulóján, 1991-ben nyitották meg a romokat a látogatók előtt. 1983-tól ez hazánk harmadik történelmi emlékhelye. 1989-től évente megrendezik az alapító Szent László neve napjához (június 27-i) kapcsolódóan a Kupavári Napokat.

A magyar és az európai szellem találkozásának köszönhetően ötszáz éven át Somogyvár az országrész szellemi - közigazgatási központja volt. A levert Koppány vezér ma élő utódai büszkék arra, hogy a szülőfalujuk egykor - nemes egyszerűséggel mondva - Somogyország közepének számított. A Szent István és Szent László korából örökölt országos politika Somogyvárt - mai fogalmaink szerint fél országrészt irányító - megyeközponttá tette. Méltán lett a feltárt rom - Pusztaszer és Mohács után - nemzetünk harmadik történelmi emlékhelye.

forrás: www.poganyvolgy.hu


Szentesica forrás

A Kupavár-hegy nyugati lábánál tiszta vizű forrás oltja a szomjat. A Szentesica forrásnak egykor csodatévő, gyógyító erőt tulajdonítottak. A legenda szerint itt mosta meg kezét István király Koppány legyőzése után.

A forrás mellett 2001. május 26-án avatták fel a Koppány emlékművet Stamler Imre történész kezdeményezésére.

 

forrás: www.poganyvolgy.hu


Krisna-völgy

 

Krisna-völgy egy békés sziget a rohanó hétköznapok tengerén, a Balatontól csak harminc kilométerre, Kaposvár irányában. Kétszázhatvan hektáron fekvő területünk – mely egyben kulturális központ és biofarm is – igazán szép látnivalókkal és új élményekkel kecsegtet az idelátogatók számára. Dísztavaink, ligeteink, és arborétumunk több száz növény- és állatfajnak adnak otthont. Tehenészetünk, Biokertészetünk, valamint az Iskolánk épülete szintén látogatható; ezek a helyszínek sok-sok érdekességgel várják az érdeklődőket. Vendégeink a Recepciótól a Templom épületéhez vezető, kellemes sétaút során tekinthetik meg ezeket a különlegességeket.

forrás: www.krisnavolgy.hu